Varme hveder

"ST. HVEDEDAG" PÅ RUNGSTEDGAARD

Bededag, som også kaldes store bededag, er en fridag, som blev indført i 1686. Dagen var oprindeligt tiltænkt bøn og faste. Fridagen betød at bagerne ikke kunne levere friskbagt brød. Derfor bagte de hvedeknopper aftenen før, som folk kunne spise lune eller varme op dagen efter.


OPSKRIFT PÅ 15 HVEDER

  • 15 g gær 
  • 1¾ dl koldt vand 
  • 1¾ dl kold sødmælk 
  • 2 æg 
  • 700 g hvedemel 
  • 55 g sukker 
  • 10 g stødt kardemomme 
  • 10 g salt 
  • 55 g blødt smør

Bland ingredienserne og ælt dejen i ca. 10 min på medium hastighed til dejen bliver glat og blank. Dæk dejen til, og lad den hvile i 30 min.

Del dejen i 15 lige store stykker og form dem som boller. Bollerne lægges på bageplade med bagepapir med 5 cm imellem, så ledes at de ved hævning "smelter sammen" og får form som hveder. Hæver i 2-3 timer.

Bag hvederne ca. 15-20 minutter ved 180° varmluft. Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.


VELBEKOMME